Sunday 20 August 2017

Blog: Plane spotting - Dan na Sarajevskom aerodromu - Dio 1.

Za one koji vole zvuk motora i prelijepe gvozdene ptice termin plane spotting je veoma poznat. Ako ste samo jednom gledali polijetanje aviona biće vam jasno zašto sam bio spreman otići kraj aerodroma, na posve napuštenu livadu, da bi forografisao avione. Za ovakav vid, pa slobodno mogu reći rekreacije, potrebna posebna vrsta ljudi. Oni koji su spremni po žestokom suncu čekati poletanje ili sletanje aviona, kako bi ih uhvatili kroz objektiv i zauvijek zabilježili trenutka. Za ovakav hobi potrebna je ljubav, i to ne bilo kakva. Adrenalin koji osjetite kada poletite postaje još veći kada na samo nekoliko metara pored vas poleću avioni, upravo zato sam počeo posmatrati avione i fotografisati ih. Zapravo, ne fotografiše se svaki avion, nekada u želji za fotografijom izgubimo momenat, taj savršeni trenutak koji je vidljiv samo golim okom, zbog toga je nekada ljepše ostaviti opremu i uživati u trenutku.

Nažalost u Bosni i Hercegovini, za razliku od zemalja u okruženju, nema "plane spottera" koji često fotografišu avione na naša 4 međunarodna aerodroma (Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar). Upravo zbog ovoga odlučio sam pronaći mjesto i "plane spottati" nekoliko sati na Sarajevskom aerodromu. I evo šta sam "uhvatio"!

 flydubai - B737
Air Sebia - ATR 72 600
 Austrian Airlines - A321
Helvetic - Fokker 100
Croatia Airlines - Bombardier Dash 8 Q400

Za više fotografija, posjetite moj instagram @aeronautika_ba

U sledećem dijelu otkriću vam  mjesta za plane spotting na "Aerodromu Sarajevo" i podijeliti video snimak sletanja Kroacijinog Bombardiera i poletanje AirSerbijinog ATR-a.

Srđan.

No comments:

Post a Comment