Friday 1 September 2017

NOVOSTI: Reakcije na požare u regionu i Bosni i Hercegovini

Požari koji u ljetnim periodima pogađaju posebno mediteranske države su očekivani, ali ipak civilne strukture posebno u Bosni i Hercegovini nisu opremljene za reakciju u ovakvim situacijama.  Hrvatska u svom vazduhoplovstvu imaju avione Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 koji su avioni sa namjenom borbe protiv požara i koriste se samo za te potrebe, takođe svake godine Hrvatska aktivira i druge vazduhoplovne kapacitete u vidu helikoptera Mil Mi 8 i Mil Mi 17. Crna Gora je nabavila 2 Air Tractor AT-802 i koristi ih za potrebe gašenja požara. Srbija, koristi helikoptere iz sastava svog vojnog vazduhoplovstva, a posebno se oslanja na Ruske helikoptere koji su stacionirani na Niškom aerodromu u okviru "Srpsko-Ruskog humanitarnog centra", gdje je od nedavno stacioniran Mil Mi 8.

Helikopter Mil Mi 8 MTV Oružanih snaga BiH / Izvor: www.mod.gov.ba

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, civilne strukture se oslanjaju na pomoć "Oružanih snaga BiH" i njegih vazduhoplovnih jedinica koje reaguju na požare koji se pojavljuju širom BiH. Poslednja vijest je da su helikopteri OSBiH djelovali u opštinama Gacko, Bileći i Drvaru tokom 30.8.2017., i tom prilikom ostvarili 3,4 časa naleta, pri čemu je izbačeno više od 32,5 tona vode, što je praktično 13 vedara.
 
Priprema helikoptera Mil Mi 8 MTV za gašenje požara / Izvor: Oružane snage BiH

Tokom avgusta mjeseca, Oružane snage BiH su bile angažovane na gašenju požara iz vazduha u opštinama: Tomislavgrad, Drvar, Gacko, Mostar, Posušje, Nevesinje, Berkovićima, Čapljini, Čitluku, Trebinju, Livnu, Bosanskom Grahovu itd. "U skladu sa zahtjevima civilnih struktura valsti te određivanjem prioriteta na požarištima, Oružane snage BiH će dalje biti na raspolaganju prilikom gašenja požara na teritoriji Bosne i Hercegovine." rekli su u Ministarstvo odbrane BiH.

U emisiji "Naša snaga" Ministarstva odbrane BiH možete pogledati prilog o gašenju požara:

  


No comments:

Post a Comment